Едукација

Edukacija
shap

Едукација

Поштовани чланови
и корисници веб странице

на овој страници можете пронаћи најаве за едукације, конгресе и стручне скупове.

Такође, на линковима испод можете преузети едукативне текстове и презентације које су чланови Удружења и други стручњаци из физикалне медицине и рехабилитације и сродних области припремили за стручне скупове или објавили у научним часописима.


БИЈЕЛА КЊИГА о физикалној медицини и рехабилитацији у Европи - ПДФ
Услови за превод "Бијеле књиге" на српски језик - ПДФ
Дијагностичке и терапијске услуге за пацијенте са остеопорозом - ПДФ
Мултидисциплинарни приступ у лијечењу болесника са остеопорозом - ПДФ
Конгрес физијатара / Зборник радова - ПДФ
Протокол рехабилитације након предње цервикалне дисцектомије и фузије - ПДФ

Обавјештење за чланове Удружења

16.10.2020.

Поштоване колеге, пријатељи
Многи аспекти наших живота су већ дуже вријеме у једном сасвим новом стању функционисања, али ипак функционишемо. Нека сасвим нова прилагођавања су била потребна и даље су потреба. У овом новом свјетлу функционисања нисмо у могућности да организујемо наш редовни годишњи скуп јер, као здравственим радницима, на првом мјесту нам је превенција и заштита здравља. Али то никако не значи да су нам руке везане.
Подстакнути недавно завршеним првим виртуелним, онлине Европским Конгресом физијатара, одржаног од 19.-23.09.2020. желимо да преко њебсите-а нашег Удружења свим колегама представимо и учинимо достпуним један дио предавања и презентација из сесије Ђечије хабилитације и рехабилитације. У питању су радови колега са Ођељења за ђечију рехабилитацију и хабилитацију Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, Бањалука, који су били учесници на Конгресу:

1. Ђурђица Стевановић-Папић, Самра Пјанић: CONSERVATIVE TREATMENT OF SCOLIOSIS OF DIFFERENT ETIOLOGIES
2. Габриела Мирковић, Самра Пјанић, Ђурђица Стевановић-Папић: EFFICACY OF SEAS THERAPY IN ACTIVE SELF-CORRECTION OF PATIENTS WITH AIS
3. Ива Папић: MARTE MEO METHOD
4. Амела Мујанић: THE IMPORTANCE OF SPEECH AND LANGUAGE THERAPIST IN THE PROCESS OF EARLY INTERVENTION
5. Добринка Драгиц, Самра Пјаниц, Ђурђица Стевановиц-Папиц: SCOLIOSIS IN CHILDREN WITH CEREBRAL PALSY IN RELATION TO CEREBRAL PALSY TYPES AND GROSS MOTOR FUNCTION CLASSIFICATION SYSTEM (GMFCS)

Са жељом да ћемо на овај начин допринијети нашој едукацији и свакодневном раду са пацијентима захваљујемо се колегиницама на уложеном раду и труду и што су своје радове учиниле достпуним свим нашим члановима.
Надамо се скором виђењу и дружењу и размјени знања и искустава.

С поштовањем,
Доц др сц мед. прим. др Татјана Ножица- Радуловић

Стручни састанак "Хронични неспецифични бол у леђима-биомеханика лумбосакралне регије и постура"

26.11.2019.

Поштоване колегинице и колеге,
Клиника за физикалну медицину и рехабилитацију ВМА је ове године у децембру домаћин стручног састанка који организује у сарадњи са Секцијом за физикалну медицину и рехабилитацију Српског лекарског друштва.

Стручни састанак под називом "Хронични неспецифични бол у леђима-биомеханика лумбосакралне регије и постура" ће се одржати 06. децембра 2019. године у амфитеатру Војномедицинске академије са почетком у 12 часова. Стручни скуп је бодован са 3 бода за предаваче, 2 бода за слушаоце.

Satnica

12.00 - 12.30


12.35 – 13.00


13.00 – 13.30

13.35 – 14.00

Тема

Биомеханика лумбо-сакралне регије у функцији одржавања постуре

M.transversus abdominis i Mm.obliqus abdominis i njihova uloga u održavanju posture

Бол у леђума и постура

Постурална анализа - приказ случаја

Метод обуке

Предавање


Предавање


Предавање

Предавање

Предавач

Проф др З. Брдарески


Др Весна Пејовић


Доц др А. Вукомановић

Др Свјетлана Аничић

Пријављивање за овај стручни састанак је лично, прије почетка самог скупа. За слушаоце који нису чланови Српског лекарског друштва, котизација износи 2000.00 динара. Састанак је акредитован и за физиотерапеуте. Контизација се може уплатити при подизању сертификата у просторијама Српског лекарског друштва, Џорџа Вашингтона 19, Београд или на жиро рачун 205-8041-21 позив на број 083 (за сваког учесника посебна уплатница, уплатница је доказ о уплати, предаје се у просторијама Српског лекарског друштва при подизању сертификата). Телефон благајника Српског лекарског друштва је 0113348654.

6. Master Class “Остеопороза и остеоартритис од третмана бола до побољшања функционалности“

13.09.2019.

Поштоване колеге,
Секција за физикалну медицину и рехабилитацију СЛД и Српско удружење за терапију бола организују Конгрес на тему "Остеопороза и остеоартритис од третмана бола до побољшања функционалности". Конгрес ће се одржати 4. и 5. октобра 2019. у Цроњне Плаза, Београд.
Све додатне информације можете пронаћи овдjе.

Онлајн курс - BIOMECHANICS4REHAB

13.09.2019.

Поштовани,
ЕСПРМ организује онлине курс "Методологије биомеханичке процјене за побољшање процеса рехабилитације".
Курс ће се одржавати од 18. октобра до 18. децембра 2019. године а више информација можете пронаћи овдjе, а регистрацију можете извршити на страници овдjе.

КУРС МЕЗОТЕРАПИЈА - Клиничка примена

17.01.2019.

Поштовани,
Физио Врачар у сарадњи са Асоцијацијом за клиничку мезотерапију Србије (КМС) организује курс Мезотерапија-клиничка примена, 30-31.марта 2019.
Курс ће бити одржан у просторијама Физио Врачара у Љубостињској 2, Београд. Специјални гост предавач ће бити др Јацqуес Ле Цоз.
Курс је Акредитован од стране Здравственог савета Србије А-1-2627/18 и носи 12 бодова за предаваче, а 6 за полазнике.
Курс је намијењен љекарима а више информација можете добити овдjе.

СИМПОЗИЈУМ - „Уочи рано; учини први корак“

25.10.2018.

Поштовани,
26. и 27. октобра 2018. године, у Етно селу "Станишић" у Бијељини, одржаће се Симпозијум посвећен Свјетском дану артритиса под називом "Уочи рано; учини први корак".
Организатори овог Симпозијума су: Удружење Реуматолога Републике Српске, Босанскохерцеговачка Лига Против Реуматизма, Универзитет у Бањалуци, Медицински факултет Бања Лука, Универзитетски Клинички Центар Републике Српске, Завод "Др Мирослав Зотовић" и Кућа Здравља Бијељина.
Комплетан програм можете преузети овдjе.

Advanced Symposium of Shoulder Rehabilitation: Hands on Shoulder!

22.10.2018.

Поштовани,
Симпозијум се одржава 09. и 10.11.2018. године у Београду (Хотел "Трим" Комплекс републичког Завода за спорт).
Циљеви симпозијума су упознавање са основама клиничког прегледа ради постављања правилне дијагнозе, усвајање најсавременијих протокола за лечење најчешћих обољења рамена и овладавање кинезитерапијским рехабилитационим третманом обољења рамена.
Више информација налази се у ПОЗИВНОМ ПИСМУ.

САВРЕМЕНА РАДИОФРЕКВЕНТНА ТЕРАПИЈА СА АКТИВНИМ СТАНИЦАМА - ИНДИБА 448 кХз приказни семинар

17.10.2018.

Поштовани,
Са задовљством вас обавјештавамо да ће се у четвртак 25. октобра 2018., са почетком у 12:30 у Конгресној дворани у Бањи Слатини одржати предавање и презентација:
»САВРЕМЕНА РАДИОФРЕКВЕНТНА ТЕРАПИЈА СА АКТИВНИМ СТАНИЦАМА - ИНДИБА 448 кХз« приказни семинар.
Предавачи на семинару раде успјешно на подручју рехабилитације, спорта, нових технологија и најновијих свјетских трендова у физикалној и медицинској рехабилитацији, теоретски и практично.
Андреј Швент, ПхД (ц) - Љубљана и Марко Бундало, виш. физиот. - Београд
Више информација о семинару можете добити овдjе или на страници.

Савремени приступ дијагностици и лечењу лумбалног бола

17.10.2018.

Поштоване колеге,
Обавјештавамо вас да ће се у уторак, 23. октобра 2018. год., у Конгресној сали Бање Слатина, са почетком у 13:30 одржати предавање на тему:
"Савремени приступ дијагностици и лечењу лумбалног бола"
Предавач је проф. др Љубица Константиновић, Медицински факултет Универзитета у Београду, Клиника за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић” Београд.
Предавање ће акредитовати Савјет за здравље Републике Српске као стручни скуп у здравственој установи.

4th World online Master Course: 2019 principles and practice of scoliosis conservative treatment

11.10.2018.

We are pleased to inform you that the 4th WORLD ONLINE MASTER COURSE: 2019 PRINCIPLES AND PRACTICE OF SCOLIOSIS CONSERVATIVE TREATMENT (Who, How, When and Why to treat)” will be held under the auspices of the UEMS PRM Board. UEMS PRM Board Fellows and registered trainees benefit from 20% fee discount.

Међународна конференција - Баромедицина данас

08.10.2018.

Центар за баромедицину и третман хроничних рана Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, 17. и 18. октобра 2018., организује Међународну конференцију под називом "Баромедицина данас". Конференција ће се одржати у Конгресној дворани Бање Слатина код Бањалуке.
Учешће на Конференцији је без котизације али уз обавезну регистрацију на е-маил адресу контакт@мс.зотовицбл.орг, најкасније до 10.10.2018., уз назнаку учешћа оба дана или само један од дана Конференције.
Конференцију акредитује Савјет за здравље при Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске а током Конференције ће бити обезбјеђен консекутивни превод.
Коначан програм можете преузети овдjе.

7. Конгрес физикалне и рехабилитацијске медицине Босне и Херцеговине са међународним учешћем

25.07.2018.

Од 27 – 30. септембра 2018. у хотелу “Меллаин” у Тузли одржаће се 7. Конгрес физикалне и рехабилитацијске медицине Босне и Херцеговине са међународним учешћем.
Теме конгреса су:

 • Рехабилитација мускулоскелетних болести и повреда
 • Неуролошка рехабилитација
 • Педијатријска рехабилитација
 • Балнеотерапија
 • Слободне теме
Више информација можете пронаћи на: www.kongresfizijatarabih.com.

II Конгрес ортопеда и трауматолога Босне и Херцеговине са међународним учешћем

25.07.2018.

The 2nd Congress of Orthopedic and Traumatology Surgeons of Bosnia and Herzegovina will take place in Mostar, Bosnia and Herzegovina from 27 September to 29 September 2018.
Official Congress website www.uotbih.ba
Please use online registration form available on www.uotbih.ba and www.promotours.ba.

Пети конгрес физијатара Црне Горе

05.06.2018.

Поштовани,
Обавјештавамо Вас да ће се Пети конгрес физијатара Црне Горе, са међународним учешћем, одржати у Институту Игало, од 18. до 20.10.2018. год.
Теме нашег конгреса су:

 • Будућност физикалне и рехабилитационе медицине (Улога и мјесто физикалне и рехабилитационе медицине у развоју здравственог туризма)
 • Балнеологија
 • Педијатријска рехабилитација
 • Рехабилитација болести и повреда коштано – мишићног система
 • Неуролошка рехабилитација
 • Кардиопулмонална рехабилитација
 • Слободне теме
Више информација можете пронаћи овдjе.
Добро дошли на Пети конгрес физијатара Црне Горе!
Организациони одбор.

Курс ултразвучне дијагностике

05.06.2018.

Курс ултразвучне дијагностике EURO-MUSCULUS - IX ове године ће се одржати у Милану од 2-4. новембра.
Ове године тродневна манифестација састоји се од два симултана курса.
У прва два дана, док учесници буду проучавали шест зглобова и њихове заједничке патологије у основном дијелу; они ће се више фокусирати на живце и спастичност у напредном дијелу курса. Последњег дана ће се проучавати у потпуности ултразвук - вођене интервенције на јутарњим сатима имаћете прилику слушати различита "најсавременија" предавања стручњака у поподневним сатима.
Више информација и регистрација на: www.euromusculus2018.org
У име EURO-MUSCULUS и УСПРМ
Levent Özçakar, MD.

Симпозијум "Хируршко лијечење повреда и обољења периферног нервног система – Базична разматрања, контроверзе, савремени ставови и иновације"
ПРВО ОБАВЈЕШТЕЊЕ

12.03.2018.

Поштоване колеге, драги пријатељи,
Част нам је и задовољство позвати Вас на Симпозијум "Хируршко лијечење повреда и обољења периферног нервног система – Базична разматрања, контроверзе, савремени ставови иновације" који ће се одржати у Заводу за физикалну медицине и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" у Бања Луци у периоду од 07-09. септембра 2018. године.
Симпозијум организују Одјељење за неурорехабилитацију Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" Бања Лука и Оделење за болести и повреде периферних нерава, функционалну неурохирургију и хирургију бола Клинике за неурохирургију Клиничког центра Србије у сарадњи са Удружењем физијатара Републике Српске и Удружењем неурохирурга Србије.
Ово је јединствена прилика да се на једном мјесту чују и размјене актуелности из области дијагностике, лијечења и рехабилитације повреда и обољења периферног нервног система. Предавачи су експерти из области неурохирургије, ортопедије, пластичне хирургије, радиологије, неурологије и физикалне медицине и рехабилитације периферног нервног система из земље и региона.
Све додатне информације о регистрацији као и комплетан програм можете пронаћи на веб страници Симпозијума: www.neurohirurskiskup2018.com
Осим стручног дијела веселимо се и заједничком дружењу и новим познаствима!
Организациони одбор

XVII Медитерански Конгрес Реуматолога

30.01.2018.

Поштоване колеге,
XВИИ Медитерански Конгрес Реуматолога одржаће се од 12-14. априла 2018. године у италијанском граду Ђенови.
Више информација о пријави можете пронаћи овдjе, а програм Конгреса можете преузети овдjе.

Едукативни курс "Физичка активност у служби здравља"

30.09.2017.

Поштоване колеге,
У суботу, 30. септембра 2017. године, Центар за континуирану медицинску едукацију Медицинског факултета у Новом Саду организује едукативни курс под називом "Физичка активност у служби здравља".
Курс је намијењен љекарима специјалистима гинекологије, ортопедије и трауматологије, физијатрима и свим заинтересованим љекарима.
Циљ овог курса је да се полазници упознају са Авива и Шрот методама вјежбања и могућностима које оне пружају у односу на здравље. Кроз предавања, практичне вјежбе и рад у малој групи, полазницима ће се пружити детаљне информације о клиничкој анатомији репродуктивног система жена, клиничкој анатомији и биомеханици кичменог стуба, значају правилне исхране, редовне физичке активности и правилног дисања на здравље.
Након блока предавања предвиђен је практични дио где ће полазницима бити презентоване Авива и Шрот методе вежбања и правилног дисања те ће и сами полазници активно учествовати у њиховом извођењу. Добијено знање полазници ће моћи примјенити у пракси што ће у великој мјери допринијети очувању здравља и ефикаснијем третману пацијената.
Програм едукативног курса можете преузети овдjе.

Онлajн едукација из примјене биомеханике у рехабилитацији

21.09.2017.

Поштоване колеге,
Обавјештавамо Вас да, под надзором Европског одбора за физикалну медицину и рехабилитацију, почиње онлајн курс биомеханике у рехабилитацији BIOMECHANICS4REHAB.
Главна тема курса је биомеханичка процјена као важан алат за физијатре.
За више информација погледајте сљедећи линк.
За све додатне информације и консултације обратите се на мејл: gordanastefanovski@gmail.com
Проф. др Гордана Стефановски.

Стручни скуп - МУЛТИПЛА СКЛЕРОЗА

15.09.2017.

Поштоване колеге,
Удружење физијатара РС и Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" Бања Лука организују стручни скуп о мултиплој склерози 15.9.2017. године са почетком у 14 часова, у сали Социјално-едукативног центра у улици Младена Стојановић бр 6, Бањалука.
Предавања ће одржати:

 • проф. др Јасна Јанчић, неуропсихијатар Клинике за неурологију и психијатрију за ђецу и омладину, Београд
 • др Сања Гргић, неуролог, УКЦ Бањалука
 • др Синиша Марковић, физијатар, СБ Мљечаница
Скуп ће бити акредитован од стране Савјета за здравље Министарства здравља и социјалне заштите РС, а тад ће бити подијељени и цертификати са предходног скупа.

3rd International Menopause Society Regional Conference and 2nd Serbian Menopause Society Congress

16-18.11.2017.

Поштоване колеге,
Мултидисциплинарно удружење за менопаузу (International Menopause Society), позива Вас да активно учествујете на "3rd International Menopause Society Regional Conference and 2nd Serbian Menopause Society Congress", који ће се одржати од 16-18. новембра 2017 год. у хотелу Crown Plaza, Београд.
Тема конгреса је: “Побољшање здравља у средњем животном добу”. Конгрес је посвећен лекарима и здравственим радницима разних области: интерне медицине, ендокринологије, гинекологије, реуматологије, физикалне медицине, опште праксе, урологије, кардиологије, итд.
Конгрес се организује у сарадњи са Медицинским факултетом у Београду, Клиником за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Клиничког центра Србије и Ендокринолошком секцијом Српског лекарског друштва.
Прелиминарни програм.

Симпозијум о сколиози 2017.

28.10.2017.

Поштоване колеге,
Друштво за усавршавање и медицинско образовање (ДЕУС) организује Симпозијум о сколиози који ће се одржати 28.10.2017.год. у хотелу Crown Plaza, Београд.
На овом Симпозијуму ће се окупити најеминентнији домаћи и свјетски стручњаци који ће тему сколиозе обрадити са свих аспеката.

Пријава за љетну школу у Марсеју

3-13.07.2017.

Dear Colleagues,
We have 24 trainees registered in European School Marseille 2017.
6 places still available for participating in the school. If some of your trainees are interested, please send me rapidly their name, email and registration form completed. We will registered the 6 trainees on the first-come, first-served basis.
To complete the registration, the trainees have to send:

 • a short CV
 • a letter of intention
 • a letter of support from the PRM department to which he/she belong
 • a letter of support from you as National Manager
 • the Board registration number
Before coming trainees will need to send us a copy of their European Health Insurance Card (European trainees) and an international insurance file.
Looking forward to read from you.
Best regards,
Prof. A Delarque, Prof. JM Viton, Prof. L Bensoussan.

Европска љетна школа за специјализанте ФМР у Марсеју 2015.

19.11-22.10.2015.

Као представници БиХ специјализантице физикалне медицине и рехабилитације др Самра Пјанић и др Дуња Милићевић (ЗЗФМР „Др М.Зотовић“) су учествовале на Европској љетној школи за специјализанте у Марсеју, Француска, која је трајала од 01.07. до 10.07.2015. Љетну школу је похађало 30 специјализаната из скоро свих дијелова Европе (Италија, Малта, Шпанија, Ирска, Велика Британија, Португал, Холандија, Њемачка, Швајцарска, Мађарска, Бугарска, Литванија, Латвија, Грчка, Словенија и Босна и Херцеговина).
Теме предавања овогодишње Школе су биле везане за анализу постуре тијела и хода, моторичко онеспособљење код људи, рехабилитацију и неурофизиологију. Цјелодневна предавања су организована у виду јутарње и послијеподневне сесије. Предавачи су били домаћи и страни, углавном професори (специјалисти ФМР и неурологије, предсједници УЕМС ПРМ Борда и Европске академије рехабилитацијске медицине итд.).
Међу разноврсним стручним темама било је и једно занимљиво предавање америчког новинара Гeри Буркхарта који је у свом вишесатном излагању говорио како се појавити на конгресу и постати запажен након презентовања свог рада, бити примјећен, занимљив, (не)одговорити на сва питања и на крају остати запамћен као занимљив излагач. Такође је промовисан следећи 20. Европски конгрес ФМР у Есторилу (у близини Лисабона), Португал, који ће се одржати од 23. до 28.априла 2016. Предсједник организације Конгреса Јорге Лаинс је позвао специјализанте да на истом, активно учествују у што већем броју.
С обзиром на дужину трајања предавања у току седмице, викенд је био резервисан за разгледање великог броја знаменитости које нуди овај историјски значајан лучки град.

Интратекална Баклофенска пумпа у третману спастицитета и хроничног бола

18.5-20.5.2015.

Стручни тим у саставу др Бошкић-физијатар, др Глоговац Косановић-специјализант, Н.Јеремић, М.Цупић- дипл.мед.сестре и В.Сарајлић- физиотерапеут из Завода " др М.Зотовић" је од 18.5-20.5.2015 год. учествовао на тродневној радионици -"Интратекална Баклофенска пумпа у третману спастицитета и хроничног бола" која је организована у Универзитетско рехабилитационом Институту Соца, Љубљана. Радионица је организована под покровитељством компаније Медтрониц а предавачи су чланови ИТБ тима Словеније на челу са др Клемен Грабљевец, физијатар. Кроз предавања и практични рад обновљена су клиничка знања о спастицитету, хроничном болу а примарни фокус радионице је усмјерен да се кроз практични рад са пацијентима прикажу сви аспекти рада са ИТБ пумпом од селекције пацијената, имплантационе технике, працење пацијента са уграђеном пумпом, програмирање пумпе, компликације и рјесавање истих. Добијене информације тј.вјештине довеле су до побољшања наших знања и стручности те отвориле могућност дијалога са колегама других специјалности о примјени Баклофенске пумпе и на нашим просторима.

Пулмолошка рехабилитација

23-24.05.2015.

Програм пулмолошке, односно плућне рехабилитације, представља саставни дио комплексног лијечења многих плућних обољења.
У оквиру Центра за хипербаричну медицину и третман хроничних рана, прије 3 године, почело је провођење пулмолошке рехабилитације код пацијената са плућним обољењима и то са хроничном опструктивном плућном болести, астмом, плућном фиброзом,…
Програмом је обухваћена: физикална терапија, медикаментозно лијечење, едукативне мјере и психосоцијална подршка. Физикална терапија подразумјева: дисајну гимнастику, тренинг дисајне мускулатуре, тренинг издржљивости, јачање мишићне снаге, тренинг мишића карличног дна, лијечење и профилакса компликација основне болести (нпр. профилакса остеопорозе). Тим пулмолошке рехабилитације чине пулмолог, физијатар,психолог, физиотерапеут, радни терапеут и медицинска сестра/техничар. Програм спроводе два виша физиотерапеута, која су прошла додатну едукацију из ове области на Клиници за пулмолошку и ортопедску рехабилитацију у Бад Реицхенхалл-у, Њемачка.
Почетком ове године, поред одраслих пацијената које смо укључивали у програм, организован је четвородневни програм физикалне терапије за ђецу обољелу од цистичне фиброзе, с обзиром да је физикална терапија код тог обољења један од најважнијих модалитета лијечења.
У Сарајеву је током викенда 23-24.05.2015. године одржано предавање на тему Физикална терапија у лијечењу цистичне фиброзе. Предавање је организовало Удружење за цистичну фиброзу Зехра Калајџић из Сарајева у сарадњи са Педијатријском клиником Језеро-Сарајево и Свјетским удружењем за цистичну фиброзу. У суботу 23.05.2015. одржано је предавање намјењено родитељима обољеле ђеце, док је у неђељу 24.05.2015. предавање предвиђено за медицинско особље које је професионално везано за рад са овом категоријом. Предавачи су били Лоуисе Ланнефорс ПхД, физиотерапеут из ЦФ центра при Рингхоспиталет Цопенхаген Университy Хоспитал, Данска и Мариа Цецилиа Родригуез Хортал, физиотерапеут из ЦФ центра Стоцкхолм-Шведска. Предавању су присуствовала 3 физиотерапеута, едукована у области пулмолошке рехабилитације, и један љекар из наше установе.
Главна тема предавање била је свакако физикална терапија, као један од модалитета у лијечењу цистичне фиброзе, али се поновио значај и осталих аспеката лијечења, попут медикаментозне терапије, правилне исхране, психосоцијалног приказа болести. Једна од тема је била и инхалаторна терапија те правилна употреба исте. Највећи акценат се ставио на значај чишћења дисајних путева и метода које користимо у те сврхе. Након предавање слиједила је практична презентација метода о којима се усмено говорило (Примјена ПЕП маске, ХиПЕП методе,…).

Open Medical Institute Salzburg

14.1-20.1.2015.

Поштоване колегинице и колеге,
на иницијативу проф. др. Татјане Бућме, предсједнице Удружења Физијатра РС, желим да вас извијестим о могућности учешћа на семинарима из области рехабилитације у Салзбургу.
Семинари се одвијају сваке године под покровитељством Америчко-аустријске фондације – ААФ на локацији Сцхлосс Аремберг у Салзбургу и програм је у цјелини финансиран од стране Фондације (трошкови пута, смјештај, храна и предавања). Учесници долазе из више од 100 земаља свијета- средње и источне Европе, централне Азије, бивших република Совјетског Савеза и других земаља у транзицији. Предавачи су професори са неколико америчких универзитета (Цолумбиа Университy, Њеилл Цорнелл Медицал Цоллеге, Нењ Yорк Пресбyтериан Хоспитал) те Универзитета у Бечу и Грацу који долазе на добровољној бази.
Током семинара се представљају нови протоколи лијечења, нове технологије и искуства у збрињавању пацијената, остварују контакти и ствара могућност консултације са предавачима у рјешавању тешких случајева. Поред семинара, ОМИ нуди и сљедеће активности: Обсерверсхипс, Сателлите Сyмпосиа, анд Виситинг Профессорсхипс. При апликацији за учешће на семинару потребно је приложити одређену документацију (тачни подаци су доступни на сајту). Уколико је апликација прихваћена, службеник регионалне ОМИ канцеларије телефонски провјерава знање енглеског језика. Прије доласка на семинар учесници су дужни послати један приказ случаја који ће на семинару презентовати ( детаљи за припрему и слање презентације су такође доступни на сајту).
Учесници добијају шифру помоћу које користе садржаје библиотеке у којој су похрањене досадашње најуспјешније презентације, као и могућност приступа едукативним материјалима.
Чланови Удружења физијатара који су до сада учествовали на ОМИ семинарима су:

 • др Љиљана Петровић 2004. године
 • др Јелена Николић-Пуцар 2012. године
 • др Станислава Маркез 2013. године
 • др Драгана Бојиновић- Родић 2015. године.
Додатне информације можете пронаћи на сајту ААФ: http://www.aaf-online.org/index.php/medical-programs.html
Извјестилац: Станислава Маркез.