Новости

Novosti
shap

8. Конгрес физијатара БиХ у Бањалуци са међународним учешћем

31.10 - 03.11.2024.

8. Конгрес физијатара Босне и Херцеговине са међународним учешћем одржаће се у периоду од 31.октобра до 03.новембра 2024. године у Бањој Луци у организацији Удружења физијатра Републике Српске и Удружења за физикалну медицину и рехабилитацију Федерације Босне и Херцеговине.
www.kongresfizijatara.com

Конгрес у Нишу

19-22.9.2024.

24. Конгрес Удружења за физикалну и рехабилитациону медицину Србије биће одржан у Нишу од 19. до 22. септембра 2024. године.
Детаљније

Европски конгрес у Љубљани

23-27.4.2024.

24. Европски конгрес физикалне и рехабилитационе медицине-ЕСПРМ биће одржан у Љубљани, Словенија од 23. до 27. априла 2024.године.

Конгрес у Шибенику

14-17.3.2024.

10. Хрватски Конгрес физикалне и рехабилитацијске медицине биће одржан у конгресном центру Амадриа Парк у Шибенику од 14. до 17. марта 2024. године.
Детаљније

Симпозијум "Савремени трендови у лијечењу повреда и обољења периферног нервног система"

16-18.11.2023.

Симпозијум је одржан у Институту „др Мирослав Зотовић“ Бања Лука, у организацији:
- Ођељења за неурорехабилитацију ИИА Института “др Мирослав Зотовић” Бања Лука
- Одељења за болести и повреде периферних нерава, функционалну неурохирургију И хирургију бола, Клиника за неурохирургију, Универзитетски Клинички центар Србије, Београд
- Удружења физијатара Републике Српске
- Удружења неурохирурга Србије
Симпозијум је био акредитован од стране Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

У хотелу Терме у Озрену одржан "Стручни скуп УФМР ФБиХ и УФРС на тему Остеопороза"

04-05.11.2023.

Циљна група су били специјалисти физикалне медицине и рехаблитације (до 5 година од положеног специјалисти;ког испита) и специјализанти.
Предавање одржали проф.др Мирсад Муфтић, Медицински факултет, Универзитет у Сарајеву, др Сандра Тривуновић, Институт за физикалну медицину, рехабилитацију и ортопедску хирургију “др Мирослав Зотовић” Бања Лука, проф. др Радмила Матијевић и проф.др Тијана Ичин, Клинички центар Војводина Нови Сад.
Стручни скуп је акредитован од Љекарске коморе ФБиХ.

Вебинар "модерни аспекти рехабилитације"

19.05.2021.

Поштовани,
Позивамо Вас да узмете учешће у њебинару „Модерни аспекти рехабилитације“ који заједнички организују Удружење за физикалну медицину и рехабилитацију ФБИХ и Удружење Физијатара РС.
Њебинар ће се одржати 19.05.2021. године од 17х до 20х и присуствоват ће му сви љекари специјалисти и специјализанти физикалне медицине и рехабилитације из Босне и Херцеговине. Њебинар ће бити бодован од стране Љекарске коморе Кантона Сарајево и Љекарске коморе РС.
Програм Вебинара:

  • 1. Уводна ријеч – Проф. др. Сц. Мирсад Муфтић и Доц. Др. сц. Татјана Ножица-Радуловић
  • 2. Проф. др.сц. Мирсад Муфтић - Цервикални болни синдром и музикотерапија
  • 3. Мр. Др. Ћебић Сеад – Основне мануалне медицине
  • 4. Проф.др.сц. Осман Синановић – Пост акутни ЦОВИД 19 синдром: мултидисциплинарни приступ
  • 5. Проф.др.мед.сц.Шекиб Соколовић – Хронична хиперурицемиа: нове терапијске опције за ефикасну контролу болести
  • 6. Др сц мед. Драгана Драгичевић - Цвјетковић: "Ефакат изокинетичког вјежбања на функционални статус пацијената након лигаментопластике предњег укрштеног лигамента"
  • 7. Мр сц мед. Самра Пјанић." Идиопатска сколиоза- нови трендови у дијагностици и лијечењу"
  • 8. Др Жељка Рачетовић "Роботски асистирана рехабилитација хода на апарату Локомат"
ЛИНК ЗА ПРИЈАВУ НА ВЕБИНАР ЈЕ: Зоом линк.

Протокол рехабилитације након предње цервикалне дисцектомије и фузије

09.04.2021.

Поштоване колеге,
Тим Ођељења за балнеологију и медицинску рехабилитацију Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" израдио је ПРОТОКОЛ РЕХАБИЛИТАЦИЈЕ НАКОН ПРЕДЊЕ ЦЕРВИКАЛНЕ ДИСЦЕКТОМИЈЕ И ФУЗИЈЕ који можете да погледате онлине или да преузмете на Ваш рачунар.

Други Симпозијум „Савремени приступи дијагностици и лијечењу бола“

11.05.2019.

На II Симпозијуму под називом „Савремени приступи дијагностици и лијечењу бола“ још једном су се окупили регионални и домаћи стручњаци из области дијагностике и лијечења бола.
Симпозијум је одржан у суботу, 11. маја 2019. године у Конгресној сали Бање Слатина а организатори су били Завод „Др Мирослав Зотовић“ и Ерасмус+ Програм Европске Уније.
У првом дијелу Симпозијума, око стотину учесника имало је прилику чути предавања прим.др сц. Мире Финглер, почасне предсједнице ХУБКБ-а, проф.др Дарка Голића, мр пх. Гордане Љубојевић и проф.др Снежане Томашевић Тодоровић који су говорили о својим дугогодишњим искуствима у лијечењу и терапији боли.
Након паузе свој допринос Симпозијуму је дао и доц. др Иван Радош из Завода за лијечење боли Клиничког болничког центра у Осијеку који је представио рад Завода и њихова искуства из ове области.
Тим Завода „Др Мирослав Зотовић“ и УКЦ РС Бањалука који чине проф. др Татјана Бућма, мр сц. др Остоја Савић, др Татјана Бошкић, Лена Топић Арамбашић, дипл.психолог и Ана Грубишић, дипл.социјални радник су говорили о искуствима и резултатима уградње СЦС система у третману хроничне боли.
Закључак Симпозијума је да је ово једна од тема будућности којој би требало посветити више пажње а све у циљу побољшања квалитета живота пацијената.

Одржан Симпозијум о реуматоидном артритису

06.04.2019.

05. и 06. априла 2019. год., у Конгресном комплексу Бање Слатина одржан је Симпозијум под називом „Побољшање квалитета живота обољелих од реуматоидног артритиса“.
Предсједник Удружења реуматолога Републике Српске проф. др Ненад Продановић рекао је да су за побољшање живота обољелих од реуматских болести важни добра терапија, праћење тока болести и што успјешнија рехабилитација.
Истакао је да је овај скуп покушај да се изгради национални консензус о томе шта је оптималан пацијент за успјешну физикалну рехабилитацију из угла реуматолога, кардиолога и физијатара. Он је навео да Српска годишње издваја око два милиона КМ за рехабилитацију ових пацијената.
У Републици Српској, према прошлогодишњим подацима, има око 13.000 обољелих од хроничних полиартритиса, а од ове болести обично болују пацијенти од 30 до 60 година старости.
Симпозијуму је присуствовао и декан Медицинског факултета у Бањалуци проф. др Ранко Шкрбић који је нагласио да се симпозијумом придаје велика пажња проблематици пацијената са реуматским обољењима и важности њихове рехабилитације и терапије.
"Циљ је да колегама пренесемо новине када је ријеч о терапији и приступу лијечењу ових болесника, али и дијагностици. Мислим да уопште не заостајемо када је у питању трансфер знања који је јако битан како би наши доктори и остало медицинско особље били потпуно усклађени са ставовима, а наши пацијенти добили што бољу здравствену заштиту" - рекао је проф. др. Шкрбић.
Доц. др сци. мед. прим. др Татјана Ножица Радуловић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације рекла је да су физикална терапија и медицинска рехабилитација дио стратегије лијечења пацијената са реуматским болестима.
"Физијатријском интервенцијом, која је јако битна, можемо да допринесемо побољшању квалитета живота пацијената са реуматским болестима" - рекла је прим. др Ножица Радуловић.
Симпозијум су организовали Удружење реуматолога и Удружење физијатара РС у сарадњи са Лигом против реуматизма БиХ, Медицинским факултетом Бањалука, Универзитетским клиничким центром Републике Српске и Заводом "Др Мирослав Зотовић".

Позив на Прву редовну сједницу и изборну скупштину Удружења физијатара РС

04.04.2019.

Поштовани,
Обавјештавамо Вас да ће се Прва редовна Сједница и изборна Скупштина Удружења физијатара Републике Српске одржати 6. априла 2019. године са почетком у 13 часова у Конгресној сали Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др М. Зотовић" Бања Лука у Слатини.
Позив и дневни ред Сједнице можете преузети овдjе.

Симпозијум "Хируршко лијечење повреда и обољења периферног нервног система – базична разматрања, контроверзе, савремени ставови и иновације"

22.05.2018.

Поштоване колеге, драги пријатељи,
Част нам је и задовољство позвати Вас на Симпозијум "Хируршко лијечење повреда и обољења периферног нервног система – Базична разматрања, контроверзе, савремени ставови иновације" који ће се одржати у Заводу за физикалну медицине и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" у Бања Луци у периоду од 07-09. септембра 2018. године.
Симпозијум организују Ођељење за неурорехабилитацију Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" Бања Лука и Оделење за болести и повреде периферних нерава, функционалну неурохирургију и хирургију бола Клинике за неурохирургију Клиничког центра Србије у сарадњи са Удружењем физијатара Републике Српске и Удружењем неурохирурга Србије.
Ово је јединствена прилика да се на једном мјесту чују и размјене актуелности из области дијагностике, лијечења и рехабилитације повреда и обољења периферног нервног система. Предавачи су експерти из области неурохирургије, ортопедије, пластичне хирургије, радиологије, неурологије и физикалне медицине и рехабилитације периферног нервног система из земље и региона.
Све додатне информације о регистрацији као и комплетан програм можете пронаћи на веб страници Симпозијума: www.neurohirurskiskup2018.com
Осим стручног дијела веселимо се и заједничком дружењу и новим познаствима!
Организациони одбор

Састанак Удружења физијатара РС и ФЗО РС

23.03.2018.

У петак, 23. марта 2018. године, у плавој Сали ФЗО РС у Бањој Луци, одржан је састанак између Удружења физијатара Републике Српске и представника Фонда здравственог осигурања Републике Српске на челу са директором гдином Дејаном Кустурићем.
Главна тема састанка биле су недоумице и питања о начину упућивања на продужену медицинску рехабилитацију који су одређени новим Павилником ФЗО РС, а који ступа на снагу 01. априла 2018. године.
Предсједница УФРС, проф. др Татјана Бућма, након поздравне ријечи и захвале колегама који су дошли на састанак као и представницима ФЗО РС дала је ријеч директору ФЗО РС, гдину Кустурићу који се придружио поздравима и нагласио основне циљеве Правилника.
Ово је први пут да је директор Фонда пристао да одржи један овакав састанак са "струком" како би се дошло до коначног рјешења и бољег разумјевања и комуникације.

Одржан стручни скуп о мултиплој склерози

18.09.2017.

"Дијагностика, лијечење и рехабилитација пацијената са мултиплом склерозом" назив је стручног скупа који су, у петак 15. септембра 2017., организовали Удружење физијатара Републике Српске и Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић".
Предавања су одржали проф. др Јасна Јанчић, неуропсихијатар (Клиника за неурологију и психијатрију за ђецу и омладину, Београд), др Сања Гргић, неуролог (УКЦ Бањалука) и др Синиша Марковић, физијатар (СБ Мљечаница).
Овај стручни скуп је први у низу различитих тематских предавања која ће у наредном периоду организовати Завод и Удружење физијатара РС.

Представници УФРС на Генералној Скупштини ЕСПРМ у Братислави

11.09.2017.

У периоду од 6-9.септембра 2017. године, у Братислави, одржана је Генерална Скупштина ЕСПРМ и састанци ПРМ Секције и Боард-а при УЕМС-у.
На овом скупу активно су учествовали представник УФРС у ПРМ Боард-у проф. др Гордана Стефановски и национални делегат УФРС у Скупштини ЕСПРМ, мр сци мед др Драгана Драгичеви-Цвјетковић.
Окосница састанка Скупштине ЕСПРМ били су извјештаји посебних комитета од интереса формираних у оквиру ЕСПРМ, финална верзија Бијеле књиге, те могућности едукације и тренинга наших спацијалиста и специјализаната у програмима европског удружења.

12. Медитерански конгрес физикалне медицине и рехабилитације

9.10-12.10.2017.

Дванаести Медитерански конгрес физикалне медицине и рехабилитације ове године ће се одржати од 9. до 12. новембра 2017. године на Малти.

ЉЕТНА ШКОЛА Robotic Rehabilitation

5.6-10.6.2017.

Заинтересовани специјализанти треба да пошаљу мејлом свој ЦВ на енглеском Проф. др Гордани Стефановски (gordanastefanovski@gmail.com) до 06. Маја, 2017.
Next June, Italy will host an international educational event, on Robotic Rehabilitation. The event is organized by the ESPRM Special Interest Scientific Committee on Robotic and new Technologies, under the auspices of the PRM UEMS Board.
Some attendants (young students in PRM from european countries ) can be supported (all the cost of School and hospitality) by UEMS Board.
It represents a unique opportunity to meet experts in robotic rehabilitation during a combination of lectures and practical sessions.
Please download the program here. The venue is in the Marche Region, at Istituto Santo Stefano (near Ancona); all speakers and attendants will be hosted at the Natural Village (breakfast and dinner included) ; transportation from the Village to the Congress Venue will be ensured by the local organizers.
Should you need further information, Prof Alessandro Giustini (alessandro.giustini@ntc.it) will be glad to reply to any request.
Kind regards
Maria Gabriella Ceravolo
UEMS PRM Board President.

Version of White Book to be discussed in Munich meeting March 2017


Material to read by February 28th at the latest. We are finally ready with the first draft of the 3rd Edition of the White Book. You can download all the sections from this link. We cannot send the material by email since it is too heavy.

WCO-IOF-ESCEO Florence 2017


From March 23 to March 26, 2017. WCO-IOF-ESCEO Florence 2017.

11th ISPRM World Congress, Buenos Aires, Argentina


11th World Congress (ISPRM 2017) will be held April 30 - May 4.

Зборник радова 6. Конгреса Физијатара


Зборник радова 6. Конгреса Физијатара можете преузети на сљедећем линку.

Љетна школа у Сиракузи


Обавјештење за заинтересоване специјализанте и младе специјалисте (мање од 3 године од полагања спец. испита) за учешће у ЉЕТНОЈ ШКОЛИ У СИРАКУЗИ можете виђети на www.mfprm.org

Продужен рок


Рок за пријем и слање сажетака радова је продужен до 15.8.2016. године.
До 10.9.2016. године ћете бити обавјештени е-маилом који сте навели да ли је сажетак / рад прихваћен и за који начин презентације.
Колеге Физијатри у пензији су ослобођени плаћања котизације за учешће на Конгресу.

6. Конгрес физијатара Босне и Херцеговине са међународним учешћем

06-08.10.2016.

Поштовани,
Велико нам је задовољство, у име организационог одбора Удружења физијатара Републике Српске, обавјетити Вас да ће се 6. Конгрес физијатара Босне и Херцеговине са међународним учешћем одржати од 06-08. октобра 2016. године у Бањој Луци у организацији Удружења физијатара Републике Српске и Удружења физијатара Федерације Босне и Херцеговине.
Савремена рехабилитациона медицина захтјева интердисциплинарни приступ уз учешће свих сегмената наше струке и сродних специјалистичких грана. Ово је прилика да размјенимо заједничко знање и искуства те унаприједимо свакодневни клинички рад с циљем побољшања квалитета лијечења наших пацијената.
Стога, осим специјалиста физикалне медицине и рехабилитације, очекујемо подршку и активно учешће колега из сродних специјалностичких грана (ортопедије, неурологије, неурохирургије, интерне медицине, породичне медицине).
Унапријед се захваљујемо на интересовању за учешће на Конгресу и искрено се радујемо Вашем доласку у Бања Луку.
С поштовањем,
У име организационог одбора
Проф.др Татјана Бућма,
Предсједница Удружења физијатара Републике Српске.

Европски конгрес физикалне медицине у Лисабону

23-28.04.2016.

Поштовани,
Туристичка агенција Мондорама Вас позива да узмете учешће на 20. Европском конгресу физикалне медицине и рехабилитације ЕСПРМ, који ће бити одржан у Ешторилу надомак Лисабона, у термину 23-28.04.2016.
* Смештај учесника конгреса биће обезбеђен у хотелу Холидаy Инн Еџпресс-АВ. Либердаде 3* који се налази у срцу Лисабона.
* Авионски превоз је организован преко компаније Луфтханса са поподневним одласком 22.04. и поподневним повратком 27.04.2016.
Програм путовања се налази у на овом линку. За све додатне информације, будите слободни да нас контактирате.
Очекујемо наставак дуге и успешне сарадње!
Срдачан поздрав.
Ивана Миљковић
Event manager
Mondorama Tourist and travel Agency, Nis
Tel: + 381 18 259 500
Mob: + 381 69 208 69 44
Fax: + 381 18 293 305
Web: www.mondorama.rs.

Удружење Босанскохерцеговачка лига против Реуматизма

01-05.09.2016.

Поштоване колегинице и колеге,
Част ми је и задовољство позвати Вас, у име Удружења Босанскохерцеговачка Лига Против Реуматизма, на учешће у националном Првом Конгресу Реуматолога Босне и Херцеговине, те истовремено XVI Медитеранском конгресу Реуматолога.
Конгреси ће се одржати у Сарајеву, хотелски комплекс Илиџа у приоду од 01-05.септембра. 2016.године.
Сам град, као и Хотелски комплекс Илиџа, пружају нам изузетне услове за размјену стручних, научних сазнања и искуства у области превенције, дијагностике и лијечења реуматских обољења.
За носиоце пленарних предавања изабрали смо водеће стручњаке у различитим областима из иностранства и Босне и Херцеговине. Тематске цјелине су мултидисциплинарне и намијењене како реуматолозима, тако и клиничким имунолозима, специјалистима физикалне медицине и рехабилитације, интернистима, педијатрима, ортопедима те докторима породичне медицине.
Рецензовани оригинални радови биће изнесени усмено или у виду постер-презентације, а планиране радионице, са приказима карактеристичних случајева, имају за циљ активно учешће свих учесника.
Наравно, предвиђели смо довољно времена како бисте могли упознати Сарајево, те дружити се током вечере уз добру музику и плес.
Уз жељу да понесете лијепе успомене из Сарајева са Првог Конгреса Реуматолога Босне и Херцеговине, XVI Медитеранског Конгреса Реуматолога.
Добро нам дошли.

3rd Pan-Slavic Congress of Child neurology and 21st CNM Congress

19-22.10.2016.

Dear colleagues and friends we kindly invite you to submit proposals for Pre-Congress workshops and lunch symposia, covering specialized child neurology topics, for the Joint Intercontinental meeting of 3rd Pan-Slavic Congress of Child Neurology and 21st Congress of Child neurologists of Mediterranean (CNM), to take place at beautiful Dubrovnik on the Adriatic coast in Croatia, 19 - 22 October 2016.
These Workshops and symposia will enable a group of expert speakers to present current knowledge or new developments in well delineated areas of child neurology and psychiatry in depth, reaching a targeted audience. Sessions will last for Workshops 180 minutes and for lunch symposia 90 minutes, including a short introduction by the chairperson and presentations – 20 minutes each – with ample time for interactive discussion. On choosing speakers, consideration should be given to geographical representation. Presentations are expected to comprise not only high-tech advances in the field, but also clinically relevant aspects of global importance. Proposals for symposia covering international collaborative research networks are particularly welcome.
Chairpersons should realize that the organizing committee unfortunately cannot waive registration fees, nor reimburse travel or accommodation expenses, for Workshops and Symposium speakers. It is therefore advised that proposers of symposia should check that speakers are willing to be put forward on this basis.
Please submit your proposal via milivoj.velickovic@siol.net, including the names and affiliations of chairperson(s) and speakers, the title of their presentations, as well as a short summary of the session. The deadline for submission is March 1st 2016.
If it is alright for you; you can forward this information to your colleagues and other interested members.
We look forward to your proposals and hope to welcome you all in Dubrovnik next year http://en.childneuro2016.eu
On behalf of the organizing and scientific committees,
Milivoj Velickovic Perat, MD, PhD
President of Organizing Committee.

VI Балкански конгрес артроскопије, спортске трауматологије и хирургије кољена

19.11-22.10.2015.

Драге колеге и пријатељи,
Велика ми је част и задовољство позвати Вас у име Организационог одбора на 6. балкански конгрес артроскопије, спортске трауматологије и хирургије кољена, који ће се одржати 01.-03. октобра 2015. године у Бања Луци.
Овај Конгрес је резултат дугог и напорног рада и наше жеље да се окупимо и усмјеримо према заједничком циљу - успјешнијем лијечењу наших пацијената. Надамо се да ће Конгрес пружити прилику за несебичним дијељењем и ширењем знања и искустава, као и за креативне расправе и нова пријатељства.
Од настанка овог стручног скупа прије 6 година интерес је све већи тако да се надамо да ће се тај тренд наставити. Овај Конгрес је и круна обиљежавања великог јубилеја 100. годишњице ортопедије у Бања Луци.
Као предсједник Организационог одобра, имам угодну дужност да Вас срдачно позовем на VI Балкански конгрес и пожелим Вам много успјеха у даљњем раду, много нових контаката и угодно дружење у прекрасној Бања Луци.
Добродошли,
Др Славко Манојловић, ортопедски хирург
Предсједник Удружења ортопеда и трауматолога у БиХ.

Састанак Удружења за остеопорозу РС

22.10.2015.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА ДОКТОРЕ МЕДИЦИНЕ
У Болници за ФМР “Мљечаница” ће се 22. 10. 2015. године у 13 х одржати састанак Удружења за остеопорозу РС , уз предавања бодована од стране Коморе Доктора РС.
Предавања су намијењена у првом реду специјалистима и специјализантима физикалне медицине и рехабилитације, реуматолозима, интернистима, ортопедима и докторима породичне медицине:
1. Витамин Б12 и старија животна доб
Проф. др Татјана Бућма
2. Компликације дијабетеса на мишићно-скелетном систему
Др Сњежана Новаковић Бурсаћ
3. Остеопороза и Мултипла склероза
Др Синиша Марковић
Након предавања је планирано дружење уз коктел.
Проф. Др Гордана Стефановски
Предсједник Удружења
Др Милкица Глоговац-Косановић
Секретар Удружења.

4. Конгрес Удружења физијатара Црне Горе

10-13.09.2015.

На Четвртом конгресу Удружења физијатара Црне Горе са међународним учешћем који је одржан на Цетињу од 10. до 13. септембра 2015. из Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука учешће је узела група аутора, проф. др Бућма, мр сц. мед. Бајић, прим. мр сци. мед Стајић Аксентић, др Милићевић, др Балабан, др Грубиша Вујасиновић, радом под називом „Преваленција синдрома фибромиалгије код пацијената у амбулантама физикалне медицине и рехабилитације“.Конгрес су обиљежили одлична организација, учешће еминентних предавача из иностранства (Проф. Др Гулсерен Акyуз из Турске, проф. Др Јорге Лаинс-пресидент оф МФПРМ анд елецтед пресидент оф ИСПРМ из Португала, проф. др Алессандро Гиустини-паст пресидент оф Симфер анд ЕСПМР из Италије) и региона уз посебно бројно учешће стручњака из Србије и Црне Горе као и специјалиста из других области медицине(трауматолога, торакалног хирурга, имунолога, ортопеда).
Кроз пленарна и уводна предавања обухваћене су теме из области организације рехабилитације, ђечије рехабилитације, политрауме, мускулоскелетних болести и повреда, рехабилитације након можданог удара и балнеоклиматологије.
Уз бенефит од приказаних научних и стручних знања задовољство је било посјетити Цетиње, смјештено у величанственом црногорском крајолику и упознати шарм уређене старе престонице опасане светињама над којом бдије пјеснички дух Тајновица Ловћенског-Његоша.

Позив за учешће и подршку

28.05.2015.

Удружење за остеопорозу РС организује стручни састанак са предавањима, бодованим од стране КД.
Састанак је планиран за 28. мај, 2015.год. у Бањи Врућици, са почетком у 13х и намијењен је специјалистима и специјализантима физикалне медицине и рехабилитације, реуматологије, ортопедије, породичне медицине... (у оквиру континуиране едукације).
Теме предавања и предавачи:
1. Новине у протоколу дијагностике и терапије остеопорозе
Предавач: Проф. др Гордана Стефановски
2. Остеопороза и дијабетес
Предавач: Др сц. мед. Тамара Поповић-Лукач
3. Искуства и програм рада са пацијентима са остеопорозом у Бањи Врућица
Предавач: Богданић др Јелена и Вајић др Наташа
У оквиру састанка ће бити приказан Пројекат скрининга и превенције остеопорозе у БиХ
Након састанка предвиђено је дружење уз ручак у ресторану хотела Кардиал.
Чланови који нису измирили чланарину, могу исту уплатити директно секретарици на састанку.
С поштовањем,
Проф. Др Гордана Стефановски
Предсједник УДРУЖЕЊА ЗА ОСТЕОПОРОЗУ РС.

4. Конгрес физијатара Црне Горе

10.-13.09.2015.

Са великим задовољством позивамо вас на 4. Конгрес Удружења физијатара Црне Горе са међународним учешћем, који ће се одржати на Цетињу од 10. до 13.септембра 2015 године.
Конгрес организује Удружење физијатара Црне Горе под покровитељством Министраства здравља и Фонда здравства Црне Горе.
За мјесто одржавања Конгреса одабрали смо Цетиње, “град музеј“ аутентичне архитектуре, историјских грађевина, реликвија, манастира, цркви и музеја. Историјска и садашња пријестоница Црне Горе смјештена је у близини главног града Подгорице и има добру прометну повезаност и добар је амбијент за одржавање радног дијела Конгреса.
За четврти Конгрес одабрали смо теме у рехабилитацији пацијената са обољењима и стањима из разних области медицине са посебним освртом на организацију у рехабилитацији и акцентом на сервисе, стратегије и рехабилитационе програме. Стога ће и ове године Конгресу присуствовати поред специјалиста ФМР и специјалисти из других области медицине: ортопеди, неуролози, реуматолози, кардиолози и хирурзи.
Кроз пленарна и уводна предавања еминентних предавача из науке и струке бит ће истакнуте новости у рехабилитацији а кроз оригиналне радове усменим и постер презентацијама, бит ће приказана и размјењена научна и стручна знања и искуства из различитих области физикалне медицине и рехабилитације, са заједничким цијем побољшања квалитета рада а на добробит наших пацијената.
Добро дошли на Цетиње!
У име Конгресног одбора:
Предсједница Удружења физијатара Црне Горе
Прим. мр сци Жељана Шкарић-Караникић.

Удружење физијатара РС примљено у Европско удружење физикалне и рехабилитацијске медицине

Рим 2013.

Према одлуци Скупштине Удружења из децембра 2012, Удружење физијатра Републике Српске је поднијело захтјев за пријем у Европско удружење физикалне и рехабилитацијске медицине (ЕСПРМ).
На Генералној скупштини Удружења која је одржана у Риму, заједно са састанком УЕМС Секције и одбора ФРМ, др Томић је представила рад Удружења физијатара РС.
Удружење је једногласно примљено у ЕСПРМ, уз напомену да свакој држави припада један глас. У току је слање листе чланства у ЕСПРМ и остваривање званичних бенефиција (нижа котизација за европске конгресе, приступ едукатоивном материјалу и др.).
На сљедећој Скупштини Удружења ће бити изабран делегат Удружења у ЕСПРМ.

Стручни скуп Удружења физијатара

Јуни 2013.

У првој половини јуна, биће одржан стручни скуп Удружења физијатара на тему “Рехабилитација пацјената након можданог удара”.
Мјесто и вријеме одржавања скупа ће бити накнадно објављени.

Едукација у циљу пружања квалитетније услуге

04.02.2013.

Свјесни да унапријеђење знања значи и квалитетнију услугу за пацијенте, у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ посвећује се много пажње континуираној едукацији медицинских радника и сарадника. Томе у прилог говоре и двије значајне едукације које су се у Заводу одржале протеклог викенда.
Марте Мео едукација намјењена је стручном рехабилитационом тиму Ђечијег ођељења и значајна је јер се ради о програму који се у развијеним земљама данас прихвата као стандардни програм у случајевима отежане комуникације, посебно у раду са ђецом са вишеструким тешкоћама у развоју. Марте Мео омогућава постицање друштвеног и емоционалног развоја “својим властитим снагама” у свакодневним ситуацијама. Предавач је истакнути стручњак из ове области Силвија Пхилиппс Реицххерзер, Марте Мео супервисор из Хрватске.
Друга едукација, под називом Муллиган концепт, наставак је едукације одржане у октобру прошле године и намјењена је физиотерапеутима. Едукацију је провео сетрификовани Муллиган тренер из Грчке Сакис Адамидис. Муллиган концептом постижу се резултати у третману зглобова, изванзглобних структура, њихове мобилности и фунције. Третмани су претежно усмјерени смањењу болности, поспјешењу покретљивости и стабилности зглобова. При извођењу Муллиган концепта терапеут се увијек води пацијентовим болом тако да сви покрети и мобилизације морају бити у потпуности безболне. Због тога је техника неинванзивна и веома примјењива код најразличитијих болних стања са малим бројем апсолутних контраиндикација.

3. Конгрес физијатара Црне Горе

04.-07.04.2013.

3. Конгрес физијатара Црне Горе са међународним учешћем се одржава у Игалу од 04. до 07. априла 2013. Конгрес организују Удружење физијатара Црне Горе, Клинички центар Црне Горе и Институт „Др Симо Милошевић“ Игало.
Велики напредак медицине и ужа профилизација љекара, обавезују нашу специјалност на усвајање нових знања и размјену искустава из различитих области физикалне медицине и рехабилитације, са заједничким примарним циљем, а то је добробит пацијента.
У раду Конгреса ће учествовати еминентни стручњаци и научници из земаља у окружењу и из других европских земаља. Конгрес ће окупити физијатре, ортопеде, реуматологе, кардиологе и специјалисте других области медицине у циљу изношења научних достигнућа, стручних новости и искустава.
Циљ 3. Конгреса је да сви заједно дамо конструктивне смјернице за даљње усавршавање струке и науке и конципирање мултидисциплинарног рада не напуштајући основне принципе и филозофију физикалне медицине и рехабилитације.