Novosti

Novosti
shap

8. Kongres fizijatara BiH u Banjaluci sa međunarodnim učešćem

31.10 - 03.11.2024.

8. Kongres fizijatara Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem održaće se u periodu od 31.oktobra do 03.novembra 2024. godine u Banjoj Luci u organizaciji Udruženja fizijatra Republike Srpske i Udruženja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Federacije Bosne i Hercegovine.

Kongres u Nišu

19-22.9.2024.

24. Kongres Udruženja za fizikalnu i rehabilitacionu medicinu Srbije biće održan u Nišu od 19. do 22. septembra 2024. godine.
Detaljnije

Evropski kongres u Ljubljani

23-27.4.2024.

24. Evropski kongres fizikalne i rehabilitacione medicine-ESPRM biće održan u Ljubljani, Slovenija od 23. do 27. aprila 2024. godine.

Kongres u Šibeniku

14-17.3.2024.

10. Hrvatski Kongres fizikalne i rehabilitacijske medicine biće održan u kongresnom centru Amadria Park u Šibeniku od 14. do 17. marta 2024. godine.
Detaljnije

Simpozijum "Savremeni trendovi u liječenju povreda i oboljenja perifernog nervnog sistema"

16-18.11.2023.

Simpozijum je održan u Institutu „dr Miroslav Zotović“ Banja Luka, u organizaciji:
- Odjeljenja za neurorehabilitaciju IIA Instituta “dr Miroslav Zotović” Banja Luka
- Odeljenja za bolesti i povrede perifernih nerava, funkcionalnu neurohirurgiju I hirurgiju bola, Klinika za neurohirurgiju, Univerzitetski Klinički centar Srbije, Beograd
- Udruženja fizijatara Republike Srpske
- Udruženja neurohirurga Srbije
Simpozijum je bio akreditovan od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U hotelu Terme u Ozrenu održan "Stručni skup UFMR FBiH i UFRS na temu Osteoporoza"

04-05.11.2023.

Ciljna grupa su bili specijalisti fizikalne medicine i rehablitacije (do 5 godina od položenog specijalisti;kog ispita) i specijalizanti.
Predavanje održali prof.dr Mirsad Muftić, Medicinski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, dr Sandra Trivunović, Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju “dr Miroslav Zotović” Banja Luka, prof. dr Radmila Matijević i prof.dr Tijana Ičin, Klinički centar Vojvodina Novi Sad.
Stručni skup je akreditovan od Ljekarske komore FBiH.

Webinar "moderni aspekti rehabilitacije"

19.05.2021.

Poštovani, Pozivamo Vas da uzmete učešće u webinaru „Moderni aspekti rehabilitacije“ koji zajednički organizuju Udruženje za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju FBIH i Udruženje Fizijatara RS. Webinar će se održati 19.05.2021. godine od 17 do 20h i prisustvovat će mu svi ljekari specijalisti i specijalizanti fizikalne medicine i rehabilitacije iz Bosne i Hercegovine. Webinar će biti bodovan od strane Ljekarske komore Kantona Sarajevo i Ljekarske komore RS. Program Webinar-a:

  • 1. Uvodna riječ – Prof. dr. Sc. Mirsad Muftić i Doc. Dr. sc. Tatjana Nožica-Radulović
  • 2. Prof. dr.sc. Mirsad Muftić - Cervikalni bolni sindrom i muzikoterapija
  • 3. Mr. Dr. Ćebić Sead – Osnovne manualne medicine
  • 4. Prof.dr.sc. Osman Sinanović – Post akutni COVID 19 sindrom : multidisciplinarni pristup
  • 5. Prof.dr.med.sc.Šekib Sokolović – Hronična hiperuricemia: nove terapijske opcije za efikasnu kontrolu bolesti
  • 6. Dr sc med. Dragana Dragičević - Cvjetković: " Efakat izokinetičkog vježbanja na funkcionalni status pacijenata nakon ligamentoplastike prednjeg ukrštenog ligamenta"
  • 7. Mr sc med. Samra Pjanić." Idiopatska skolioza- novi trendovi u dijagnostici i liječenju"
  • 8. Dr Željka Račetović " Robotski asistirana rehabilitacija hoda na aparatu Lokomat"
LINK ZA PRIJAVU NA WEBINAR JE: Zoom link.

Protokol rehabilitacije nakon prednje cervikalne discektomije i fuzije

09.04.2021.

Poštovane kolege,
Tim Odjeljenja za balneologiju i medicinsku rehabilitaciju Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" izradio je PROTOKOL REHABILITACIJE NAKON PREDNJE CERVIKALNE DISCEKTOMIJE I FUZIJE koji možete da pogledate online ili da preuzmete na Vaš računar.

Drugi Simpozijum „Savremeni pristupi dijagnostici i liječenju bola“

11.05.2019.

Na II Simpozijumu pod nazivom „Savremeni pristupi dijagnostici i liječenju bola“ još jednom su se okupili regionalni i domaći stručnjaci iz oblasti dijagnostike i liječenja bola.
Simpozijum je održan u subotu, 11. maja 2019. godine u Kongresnoj sali Banje Slatina a organizatori su bili Zavod „Dr Miroslav Zotović“ i Erasmus+ Program Evropske Unije.
U prvom dijelu Simpozijuma, oko stotinu učesnika imalo je priliku čuti predavanja prim.dr sc. Mire Fingler, počasne predsjednice HUBKB-a, prof.dr Darka Golića, mr ph. Gordane LJubojević i prof.dr Snežane Tomašević Todorović koji su govorili o svojim dugogodišnjim iskustvima u liječenju i terapiji boli.
Nakon pauze svoj doprinos Simpozijumu je dao i doc. dr Ivan Radoš iz Zavoda za liječenje boli Kliničkog bolničkog centra u Osijeku koji je predstavio rad Zavoda i njihova iskustva iz ove oblasti.
Tim Zavoda „Dr Miroslav Zotović“ i UKC RS Banjaluka koji čine prof. dr Tatjana Bućma, mr sc. dr Ostoja Savić, dr Tatjana Boškić, Lena Topić Arambašić, dipl.psiholog i Ana Grubišić, dipl.socijalni radnik su govorili o iskustvima i rezultatima ugradnje SCS sistema u tretmanu hronične boli.
Zaključak Simpozijuma je da je ovo jedna od tema budućnosti kojoj bi trebalo posvetiti više pažnje a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života pacijenata.

Održan Simpozijum o reumatoidnom artritisu

06.04.2019.

05. i 06. aprila 2019. god., u Kongresnom kompleksu Banje Slatina održan je Simpozijum pod nazivom „Poboljšanje kvaliteta života oboljelih od reumatoidnog artritisa“.
Predsjednik Udruženja reumatologa Republike Srpske prof. dr Nenad Prodanović rekao je da su za poboljšanje života oboljelih od reumatskih bolesti važni dobra terapija, praćenje toka bolesti i što uspješnija rehabilitacija.
Istakao je da je ovaj skup pokušaj da se izgradi nacionalni konsenzus o tome šta je optimalan pacijent za uspješnu fizikalnu rehabilitaciju iz ugla reumatologa, kardiologa i fizijatara. On je naveo da Srpska godišnje izdvaja oko dva miliona KM za rehabilitaciju ovih pacijenata.
U Republici Srpskoj, prema prošlogodišnjim podacima, ima oko 13.000 oboljelih od hroničnih poliartritisa, a od ove bolesti obično boluju pacijenti od 30 do 60 godina starosti.
Simpozijumu je prisustvovao i dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci prof. dr Ranko Škrbić koji je naglasio da se simpozijumom pridaje velika pažnja problematici pacijenata sa reumatskim oboljenjima i važnosti njihove rehabilitacije i terapije.
"Cilj je da kolegama prenesemo novine kada je riječ o terapiji i pristupu liječenju ovih bolesnika, ali i dijagnostici. Mislim da uopšte ne zaostajemo kada je u pitanju transfer znanja koji je jako bitan kako bi naši doktori i ostalo medicinsko osoblje bili potpuno usklađeni sa stavovima, a naši pacijenti dobili što bolju zdravstvenu zaštitu" - rekao je prof. dr. Škrbić.
Doc. dr sci. med. prim. dr Tatjana Nožica Radulović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije rekla je da su fizikalna terapija i medicinska rehabilitacija dio strategije liječenja pacijenata sa reumatskim bolestima.
"Fizijatrijskom intervencijom, koja je jako bitna, možemo da doprinesemo poboljšanju kvaliteta života pacijenata sa reumatskim bolestima" - rekla je prim. dr Nožica Radulović.
Simpozijum su organizovali Udruženje reumatologa i Udruženje fizijatara RS u saradnji sa Ligom protiv reumatizma BiH, Medicinskim fakultetom Banjaluka, Univerzitetskim kliničkim centrom Republike Srpske i Zavodom "Dr Miroslav Zotović".

Poziv na Prvu redovnu sjednicu i izbornu skupštinu Udruženja fizijatara RS

04.04.2019.

Poštovani,
Obavještavamo Vas da će se Prva redovna Sjednica i izborna Skupština Udruženja fizijatara Republike Srpske održati 6. aprila 2019. godine sa početkom u 13 časova u Kongresnoj sali Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr M. Zotović" Banja Luka u Slatini.
Poziv i dnevni red Sjednice možete preuzeti ovdje.

Simpozijum "Hirurško liječenje povreda i oboljenja perifernog nervnog sistema – bazična razmatranja, kontroverze, savremeni stavovi i inovacije"

22.05.2018.

Poštovane kolege, dragi prijatelji,
Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na Simpozijum "Hirurško liječenje povreda i oboljenja perifernog nervnog sistema – Bazična razmatranja, kontroverze, savremeni stavovi inovacije" koji će se održati u Zavodu za fizikalnu medicine i rehabilitaciju ‘’Dr Miroslav Zotović’’ u Banja Luci u periodu od 07-09. septembra 2018. godine.
Simpozijum organizuju Odjeljenje za neurorehabilitaciju Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" Banja Luka i Odelenje za bolesti i povrede perifernih nerava, funkcionalnu neurohirurgiju i hirurgiju bola Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije u saradnji sa Udruženjem fizijatara Republike Srpske i Udruženjem neurohirurga Srbije.
Ovo je jedinstvena prilika da se na jednom mjestu čuju i razmjene aktuelnosti iz oblasti dijagnostike, liječenja i rehabilitacije povreda i oboljenja perifernog nervnog sistema. Predavači su eksperti iz oblasti neurohirurgije, ortopedije, plastične hirurgije, radiologije, neurologije i fizikalne medicine i rehabilitacije perifernog nervnog sistema iz zemlje i regiona.
Sve dodatne informacije o registraciji kao i kompletan program možete pronaći na veb stranici Simpozijuma: www.neurohirurskiskup2018.com
Osim stručnog dijela veselimo se i zajedničkom druženju i novim poznastvima!
Organizacioni odbor

Sastanak Udruženja fizijatara RS i FZO RS

23.03.2018.

U petak, 23. marta 2018. godine, u plavoj Sali FZO RS u Banjoj Luci, održan je sastanak između Udruženja fizijatara Republike Srpske i predstavnika Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske na čelu sa direktorom gdinom Dejanom Kusturićem.
Glavna tema sastanka bile su nedoumice i pitanja o načinu upućivanja na produženu medicinsku rehabilitaciju koji su određeni novim Pavilnikom FZO RS, a koji stupa na snagu 01. aprila 2018. godine.
Predsjednica UFRS, prof. dr Tatjana Bućma, nakon pozdravne riječi i zahvale kolegama koji su došli na sastanak kao i predstavnicima FZO RS dala je riječ direktoru FZO RS, gdinu Kusturiću koji se pridružio pozdravima i naglasio osnovne ciljeve Pravilnika.
Ovo je prvi put da je direktor Fonda pristao da održi jedan ovakav sastanak sa "strukom" kako bi se došlo do konačnog rješenja i boljeg razumjevanja i komunikacije.

Održan stručni skup o multiploj sklerozi

18.09.2017.

"Dijagnostika, liječenje i rehabilitacija pacijenata sa multiplom sklerozom" naziv je stručnog skupa koji su, u petak 15. septembra 2017., organizovali Udruženje fizijatara Republike Srpske i Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".
Predavanja su održali prof. dr Jasna Jančić, neuropsihijatar (Klinika za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu, Beograd), dr Sanja Grgić, neurolog (UKC Banjaluka) i dr Siniša Marković, fizijatar (SB Mlječanica).
Ovaj stručni skup je prvi u nizu različitih tematskih predavanja koja će u narednom periodu organizovati Zavod i Udruženje fizijatara RS.

Predstavnici UFRS na Generalnoj Skupštini ESPRM u Bratislavi

11.09.2017.

U periodu od 6-9.septembra 2017. godine, u Bratislavi, održana je Generalna Skupština ESPRM i sastanci PRM Sekcije i Board-a pri UEMS-u.
Na ovom skupu aktivno su učestvovali predstavnik UFRS u PRM Board-u prof. dr Gordana Stefanovski i nacionalni delegat UFRS u Skupštini ESPRM, mr sci med dr Dragana Dragičevi-Cvjetković.
Okosnica sastanka Skupštine ESPRM bili su izvještaji posebnih komiteta od interesa formiranih u okviru ESPRM, finalna verzija Bijele knjige, te mogućnosti edukacije i treninga naših spacijalista i specijalizanata u programima evropskog udruženja.

12. Mediteranski kongres fizikalne medicine i rehabilitacije

9.10-12.10.2017.

Dvanaesti Mediteranski kongres fizikalne medicine i rehabilitacije ove godine će se održati od 9. do 12. novembra 2017. godine na Malti.

LJETNA ŠKOLA Robotic Rehabilitation

5.6-10.6.2017.

Zainteresovani specijalizanti treba da pošalju mail-om svoj CV na engleskom Prof. dr Gordani Stefanovski (gordanastefanovski@gmail.com) do 06. Maja, 2017.
Next June, Italy will host an international educational event, on Robotic Rehabilitation. The event is organized by the ESPRM Special Interest Scientific Committee on Robotic and new Technologies, under the auspices of the PRM UEMS Board.
Some attendants (young students in PRM from european countries ) can be supported (all the cost of School and hospitality) by UEMS Board.
It represents a unique opportunity to meet experts in robotic rehabilitation during a combination of lectures and practical sessions.
Please download the program here. The venue is in the Marche Region, at Istituto Santo Stefano (near Ancona); all speakers and attendants will be hosted at the Natural Village (breakfast and dinner included) ; transportation from the Village to the Congress Venue will be ensured by the local organizers.
Should you need further information, Prof Alessandro Giustini (alessandro.giustini@ntc.it) will be glad to reply to any request.
Kind regards
Maria Gabriella Ceravolo
UEMS PRM Board President.

Version of White Book to be discussed in Munich meeting March 2017


Material to read by February 28th at the latest. We are finally ready with the first draft of the 3rd Edition of the White Book. You can download all the sections from this link. We cannot send the material by email since it is too heavy.

WCO-IOF-ESCEO Florence 2017


From March 23 to March 26, 2017. WCO-IOF-ESCEO Florence 2017.

11th ISPRM World Congress, Buenos Aires, Argentina


11th World Congress (ISPRM 2017) will be held April 30 - May 4.

Zbornik radova 6. Kongresa Fizijatara


Zbornik radova 6. Kongresa Fizijatara možete preuzeti na sljedećem linku.

Ljetna škola u Sirakuzi


Obavještenje za zainteresovane specijalizante i mlade specijaliste (manje od 3 godine od polaganja spec. ispita) za učešće u LJETNOJ ŠKOLI U SIRAKUZI možete vidjeti na www.mfprm.org

Produžen rok


Rok za prijem i slanje sažetaka radova je produžen do 15.8.2016. godine.
Do 10.9.2016. godine ćete biti obavješteni e-mailom koji ste naveli da li je sažetak / rad prihvaćen i za koji način prezentacije.
Kolege Fizijatri u penziji su oslobođeni plaćanja kotizacije za učešće na Kongresu.

6. Kongres fizijatara Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem

06-08.10.2016.

Poštovani,
Veliko nam je zadovoljstvo, u ime organizacionog odbora Udruženja fizijatara Republike Srpske, obavjetiti Vas da će se 6. Kongres fizijatara Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem održati od 06-08. oktobra 2016. godine u Banjoj Luci u organizaciji Udruženja fizijatara Republike Srpske i Udruženja fizijatara Federacije Bosne i Hercegovine.
Savremena rehabilitaciona medicina zahtjeva interdisciplinarni pristup uz učešće svih segmenata naše struke i srodnih specijalističkih grana. Ovo je prilika da razmjenimo zajedničko znanje i iskustva te unaprijedimo svakodnevni klinički rad s ciljem poboljšanja kvaliteta liječenja naših pacijenata.
Stoga, osim specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, očekujemo podršku i aktivno učešće kolega iz srodnih specijalnostičkih grana (ortopedije, neurologije, neurohirurgije, interne medicine, porodične medicine).
Unaprijed se zahvaljujemo na interesovanju za učešće na Kongresu i iskreno se radujemo Vašem dolasku u Banja Luku.
S poštovanjem,
U ime organizacionog odbora
Prof.dr Tatjana Bućma,
Predsjednica Udruženja fizijatara Republike Srpske.

Evropski kongres fizikalne medicine u Lisabonu

23-28.04.2016.

Poštovani,
Turistička agencija Mondorama Vas poziva da uzmete učešće na 20. Evropskom kongresu fizikalne medicine i rehabilitacije ESPRM, koji će biti održan u Eštorilu nadomak Lisabona, u terminu 23-28.04.2016.
* Smeštaj učesnika kongresa biće obezbeđen u hotelu Holiday Inn Express-AV. Liberdade 3* koji se nalazi u srcu Lisabona.
* Avionski prevoz je organizovan preko kompanije Lufthansa sa popodnevnim odlaskom 22.04. i popodnevnim povratkom 27.04.2016.
Program putovanja se nalazi u na ovom linku. Za sve dodatne informacije, budite slobodni da nas kontaktirate.
Očekujemo nastavak duge i uspešne saradnje!
Srdačan pozdrav.
Ivana Miljković
Event manager
Mondorama Tourist and travel Agency, Nis
Tel: + 381 18 259 500
Mob: + 381 69 208 69 44
Fax: + 381 18 293 305
Web: www.mondorama.rs.

Udruženje Bosanskohercegovačka liga protiv Reumatizma

01-05.09.2016.

Poštovane koleginice i kolege,
Čast mi je i zadovoljstvo pozvati Vas, u ime Udruženja Bosanskohercegovačka Liga Protiv Reumatizma, na učešće u nacionalnom Prvom Kongresu Reumatologa Bosne i Hercegovine, te istovremeno XVI Mediteranskom kongresu Reumatologa.
Kongresi će se održati u Sarajevu, hotelski kompleks Ilidža u priodu od 01-05.septembra. 2016.godine.
Sam grad, kao i Hotelski kompleks Ilidža, pružaju nam izuzetne uslove za razmjenu stručnih, naučnih saznanja i iskustva u oblasti prevencije, dijagnostike i liječenja reumatskih oboljenja.
Za nosioce plenarnih predavanja izabrali smo vodeće stručnjake u različitim oblastima iz inostranstva i Bosne i Hercegovine. Tematske cjeline su multidisciplinarne i namijenjene kako reumatolozima, tako i kliničkim imunolozima, specijalistima fizikalne medicine i rehabilitacije, internistima, pedijatrima, ortopedima te doktorima porodične medicine.
Recenzovani originalni radovi biće izneseni usmeno ili u vidu poster-prezentacije, a planirane radionice, sa prikazima karakterističnih slučajeva, imaju za cilj aktivno učešće svih učesnika.
Naravno, predvidjeli smo dovoljno vremena kako biste mogli upoznati Sarajevo, te družiti se tokom večere uz dobru muziku i ples.
Uz želju da ponesete lijepe uspomene iz Sarajeva sa Prvog Kongresa Reumatologa Bosne i Hercegovine, XVI Mediteranskog Kongresa Reumatologa Dobro nam došli.

3rd Pan-Slavic Congress of Child neurology and 21st CNM Congress

19-22.10.2016.

Dear colleagues and friends we kindly invite you to submit proposals for Pre-Congress workshops and lunch symposia, covering specialized child neurology topics, for the Joint Intercontinental meeting of 3rd Pan-Slavic Congress of Child Neurology and 21st Congress of Child neurologists of Mediterranean (CNM), to take place at beautiful Dubrovnik on the Adriatic coast in Croatia, 19 - 22 October 2016.
These Workshops and symposia will enable a group of expert speakers to present current knowledge or new developments in well delineated areas of child neurology and psychiatry in depth, reaching a targeted audience. Sessions will last for Workshops 180 minutes and for lunch symposia 90 minutes, including a short introduction by the chairperson and presentations – 20 minutes each – with ample time for interactive discussion. On choosing speakers, consideration should be given to geographical representation. Presentations are expected to comprise not only high-tech advances in the field, but also clinically relevant aspects of global importance. Proposals for symposia covering international collaborative research networks are particularly welcome.
Chairpersons should realize that the organizing committee unfortunately cannot waive registration fees, nor reimburse travel or accommodation expenses, for Workshops and Symposium speakers. It is therefore advised that proposers of symposia should check that speakers are willing to be put forward on this basis.
Please submit your proposal via milivoj.velickovic@siol.net, including the names and affiliations of chairperson(s) and speakers, the title of their presentations, as well as a short summary of the session. The deadline for submission is March 1st 2016.
If it is alright for you; you can forward this information to your colleagues and other interested members.
We look forward to your proposals and hope to welcome you all in Dubrovnik next year http://en.childneuro2016.eu
On behalf of the organizing and scientific committees,
Milivoj Velickovic Perat, MD, PhD
President of Organizing Committee.

VI Balkanski Kongres Artroskopije, Sportske Traumatologije i Hirurgije Koljena

19.11-22.10.2015.

Drage kolege i prijatelji,
Velika mi je čast i zadovoljstvo pozvati Vas u ime Organizacionog odbora na 6. balkanski kongres artroskopije, sportske traumatologije i hirurgije koljena, koji će se održati 01.-03. oktobra 2015. godine u Banja Luci.
Ovaj Kongres je rezultat dugog i napornog rada i naše želje da se okupimo i usmjerimo prema zajedničkom cilju - uspješnijem liječenju naših pacijenata. Nadamo se da će Kongres pružiti priliku za nesebičnim dijeljenjem i širenjem znanja i iskustava, kao i za kreativne rasprave i nova prijateljstva.
Od nastanka ovog stručnog skupa prije 6 godina interes je sve veći tako da se nadamo da će se taj trend nastaviti. Ovaj Kongres je i kruna obilježavanja velikog jubileja 100. godišnjice ortopedije u Banja Luci.
Kao predsjednik Organizacionog odobra, imam ugodnu dužnost da Vas srdačno pozovem na 6. balkanski kongres i poželim Vam mnogo uspjeha u daljnjem radu, mnogo novih kontakata i ugodno druženje u prekrasnoj Banja Luci.
Dobrodošli,
Dr Slavko Manojlović, ortopedski hirurg
Predsjednik Udruženja ortopeda i traumatologa u BiH.

Sastanak Udruženja za osteoporozu RS

22.10.2015.

OBAVJEŠTENJE ZA DOKTORE MEDICINE
U Bolnici za FMR “Mlječanica” će se 22. 10. 2015. godine u 13 h održati sastanak Udruženja za osteoporozu RS , uz predavanja bodovana od strane Komore Doktora RS.
Predavanja su namijenjena u prvom redu specijalistima i specijalizantima fizikalne medicine i rehabilitacije, reumatolozima, internistima, ortopedima i doktorima porodične medicine:
1. Vitamin B12 i starija životna dob
Prof. dr Tatjana Bućma
2. Komplikacije dijabetesa na mišićno-skeletnom sistemu
Dr Snježana Novaković Bursać
3. Osteoporoza i Multipla skleroza
Dr Siniša Marković
Nakon predavanja je planirano druženje uz koktel.
Prof. Dr Gordana Stefanovski
Predsjednik Udruženja
Dr Milkica Glogovac-Kosanović
Sekretar Udruženja.

4. Kongres Udruženja fizijatara Crne Gore

10-13.09.2015.

Na Četvrtom kongresu Udruženja fizijatara Crne Gore sa međunarodnim učešćem koji je održan na Cetinju od 10. do 13. septembra 2015. iz Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „ dr Miroslav Zotović“ Banjaluka učešće je uzela grupa autora, prof. dr Bućma, mr sc. med. Bajić, prim. mr sci. med Stajić Aksentić, dr Milićević, dr Balaban, dr Grubiša Vujasinović, radom pod nazivom „Prevalencija sindroma fibromialgije kod pacijenata u ambulantama fizikalne medicine i rehabilitacije“.Kongres su obilježili odlična organizacija, učešće eminentnih predavača iz inostranstva (Prof. Dr Gulseren Akyuz iz Turske, prof. Dr Jorge Lains-president of MFPRM and elected president of ISPRM iz Portugala, prof. dr Alessandro Giustini-past president of Simfer and ESPMR iz Italije) i regiona uz posebno brojno učešće stručnjaka iz Srbije i Crne Gore kao i specijalista iz drugih oblasti medicine(traumatologa, torakalnog hirurga, imunologa, ortopeda).
Kroz plenarna i uvodna predavanja obuhvaćene su teme iz oblasti organizacije rehabilitacije, dječije rehabilitacije, politraume, muskuloskeletnih bolesti i povreda, rehabilitacije nakon moždanog udara i balneoklimatologije.
Uz benefit od prikazanih naučnih i stručnih znanja zadovoljstvo je bilo posjetiti Cetinje, smješteno u veličanstvenom crnogorskom krajoliku i upoznati šarm uređene stare prestonice opasane svetinjama nad kojom bdije pjesnički duh Tajnovica Lovćenskog-Njegoša.

Poziv za učešće i podršku

28.05.2015.

Udruženje za osteoporozu RS organizuje stručni sastanak sa predavanjima, bodovanim od strane KD.
Sastanak je planiran za 28. maj, 2015.god. u Banji Vrućici, sa početkom u 13h i namijenjen je specijalistima i specijalizantima fizikalne medicine i rehabilitacije, reumatologije, ortopedije, porodične medicine... (u okviru kontinuirane edukacije).
Teme predavanja i predavači:
1. Novine u protokolu dijagnostike i terapije osteoporoze
Predavač: Prof. dr Gordana Stefanovski
2. Osteoporoza i dijabetes
Predavač: Dr sc. med. Tamara Popović-Lukač
3. Iskustva i program rada sa pacijentima sa osteoporozom u Banji Vrućica
Predavač: Bogdanić dr Jelena i Vajić dr Nataša
U okviru sastanka će biti prikazan Projekat skrininga i prevencije osteoporoze u BiH
Nakon sastanka predviđeno je druženje uz ručak u restoranu hotela Kardial.
Članovi koji nisu izmirili članarinu, mogu istu uplatiti direktno sekretarici na sastanku.
S poštovanjem,
Prof. Dr Gordana Stefanovski
Predsjednik UDRUŽENJA ZA OSTEOPOROZU RS.

4. Kongres fizijatara Crne Gore

10.-13.09.2015.

Sa velikim zadovoljstvom pozivamo vas na 4. Kongres Udruženja fizijatara Crne Gore sa međunarodnim učešćem, koji će se održati na Cetinju od 10. do 13.septembra 2015 godine.
Kongres organizuje Udruženje fizijatara Crne Gore pod pokroviteljstvom Ministrastva zdravlja i Fonda zdravstva Crne Gore.
Za mjesto održavanja Kongresa odabrali smo Cetinje, “grad muzej“ autentične arhitekture, istorijskih građevina, relikvija, manastira, crkvi i muzeja. Istorijska i sadašnja prijestonica Crne Gore smještena je u blizini glavnog grada Podgorice i ima dobru prometnu povezanost i dobar je ambijent za održavanje radnog dijela Kongresa.
Za četvrti Kongres odabrali smo teme u rehabilitaciji pacijenata sa oboljenjima i stanjima iz raznih oblasti medicine sa posebnim osvrtom na organizaciju u rehabilitaciji i akcentom na servise, strategije i rehabilitacione programe. Stoga će i ove godine Kongresu prisustvovati pored specijalista FMR i specijalisti iz drugih oblasti medicine: ortopedi, neurolozi, reumatolozi, kardiolozi i hirurzi.
Kroz plenarna i uvodna predavanja eminentnih predavača iz nauke i struke bit će istaknute novosti u rehabilitaciji a kroz originalne radove usmenim i poster prezentacijama, bit će prikazana i razmjenjena naučna i stručna znanja i iskustva iz različitih oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, sa zajedničkim cijem poboljšanja kvaliteta rada a na dobrobit naših pacijenata.
Dobro došli na Cetinje!
U ime Kongresnog odbora:
Predsjednica Udruženja fizijatara Crne Gore
Prim. mr sci Željana Škarić-Karanikić.

Udruženje fizijatara RS primljeno u Evropsko udruženje fizikalne i rehabilitacijske medicine

Rim 2013.

Prema odluci Skupštine Udruženja iz decembra 2012, Udruženje fizijatra Republike Srpske je podnijelo zahtjev za prijem u Evropsko udruženje fizikalne i rehabilitacijske medicine (ESPRM).
Na Generalnoj skupštini Udruženja koja je održana u Rimu, zajedno sa sastankom UEMS Sekcije i odbora FRM, dr Tomić je predstavila rad Udruženja fizijatara RS. Udruženje je jednoglasno primljeno u ESPRM, uz napomenu da svakoj državi pripada jedan glas. U toku je slanje liste članstva u ESPRM i ostvarivanje zvaničnih beneficija (niža kotizacija za evropske kongrese, pristup edukatoivnom materijalu i dr.).
Na sljedećoj Skupštini Udruženja će biti izabran delegat Udruženja u ESPRM.

Stručni skup Udruženja fizijatara

Juni 2013.

U prvoj polovini juna, biće održan stručni skup Udruženja fizijatara na temu “Rehabilitacija pacjenata nakon moždanog udara”.
Mjesto i vrijeme održavanja skupa će biti naknadno objavljeni.

Edukacija u cilju pružanja kvalitetnije usluge

04.02.2013.

Svjesni da unaprijeđenje znanja znači i kvalitetniju uslugu za pacijente, u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ posvećuje se mnogo pažnje kontinuiranoj edukaciji medicinskih radnika i saradnika. Tome u prilog govore i dvije značajne edukacije koje su se u Zavodu održale proteklog vikenda.
Marte Meo edukacija namjenjena je stručnom rehabilitacionom timu Dječijeg odjeljenja i značajna je jer se radi o programu koji se u razvijenim zemljama danas prihvata kao standardni program u slučajevima otežane komunikacije, posebno u radu sa djecom sa višestrukim teškoćama u razvoju. Marte Meo omogućava posticanje društvenog i emocionalnog razvoja “svojim vlastitim snagama” u svakodnevnim situacijama. Predavač je istaknuti stručnjak iz ove oblasti Silvija Philipps Reichherzer, Marte Meo supervisor iz Hrvatske.
Druga edukacija, pod nazivom Mulligan koncept, nastavak je edukacije održane u oktobru prošle godine i namjenjena je fizioterapeutima. Edukaciju je proveo setrifikovani Mulligan trener iz Grčke Sakis Adamidis. Mulligan konceptom postižu se rezultati u tretmanu zglobova, izvanzglobnih struktura, njihove mobilnosti i funcije. Tretmani su pretežno usmjereni smanjenju bolnosti, pospješenju pokretljivosti i stabilnosti zglobova. Pri izvođenju Mulligan koncepta terapeut se uvijek vodi pacijentovim bolom tako da svi pokreti i mobilizacije moraju biti u potpunosti bezbolne. Zbog toga je tehnika neinvanzivna i veoma primjenjiva kod najrazličitijih bolnih stanja sa malim brojem apsolutnih kontraindikacija.

3. Kongres fizijatara Crne Gore

04.-07.04.2013.

3. Kongres fizijatara Crne Gore sa međunarodnim učešćem se održava u Igalu od 04. do 07. aprila 2013. Kongres organizuju Udruženje fizijatara Crne Gore, Klinički centar Crne Gore i Institut „Dr Simo Milošević“ Igalo.
Veliki napredak medicine i uža profilizacija ljekara, obavezuju našu specijalnost na usvajanje novih znanja i razmjenu iskustava iz različitih oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, sa zajedničkim primarnim ciljem, a to je dobrobit pacijenta.
U radu Kongresa će učestvovati eminentni stručnjaci i naučnici iz zemalja u okruženju i iz drugih evropskih zemalja. Kongres će okupiti fizijatre, ortopede, reumatologe, kardiologe i specijaliste drugih oblasti medicine u cilju iznošenja naučnih dostignuća, stručnih novosti i iskustava.
Cilj 3. Kongresa je da svi zajedno damo konstruktivne smjernice za daljnje usavršavanje struke i nauke i koncipiranje multidisciplinarnog rada ne napuštajući osnovne principe i filozofiju fizikalne medicine i rehabilitacije.